صفر تا صد طراحی و اجرای نمای ساختمان

طراحی و اجرای نما یکی از مهمترین معیارها در موفقیت پروژه های ساختمانی محسوب می شود زیرا هنگامی که افراد در رابطه با یک ساختمان نظر می دهند، ابتدا نما آن را ارزیابی می کنند. به این ترتیب طراحی و اجرای نما یکی از عناصر مهم در موفقیت ساختمان در نظر گرفته می شود. بر همین اساس بر آن شدیم تا نماهای ساختمانی را بررسی کنیم. اگر تصمیم دارید در این زمینه اطلاعاتی کسب کنید با ما همراه باشید.

طراحی و اجرای نمای ساختمان

پروژه مسکونی شایگان

نمای ساختمان چیست؟

به طور کلی به تمام وجوه خارجی یک ساختمان نما می گویند که این اصطلاح اغلب جهت اشاره به نمای اصلی ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد که همانند سقف یکی از مهمترین عناصر ساختمان است، زیرا به عنوان مانع اصلی در برابر شرایط آب و هوایی مانند برف، باران، باد، آفتاب عمل می کند. بنابراین انتخاب نمایی که ساختمان را در برابر این خطرات محافظت کند و در عین حال به کاهش مصرف انرژی، کاهش هزینه های نگهداری و بهبود آسایش ساکنین کمک کند، حائز اهمیت است. در طراحی و اجرای ساختمان، بخش نما بسیار حائز اهمیت می باشد.

نمای ساختمان نیز باعث تفکیک محیط داخلی و خارجی می شود، اما لازم است سطح قابل قبولی از نور و ارتباط بصری با بیرون از ساختمان به شکل نمای بیرونی ساختمان فراهم شود. همچنین نمای ساختمان بستری را در اختیار مالک و معمار قرار می دهد که با استفاده از آن، تصویری از کسب و کار و چشم انداز مالک ایجاد کند.

انواع نمای ساختمان

انواع مختلف نما یا دیوارهای خارجی که در معماری مورد استفاده قرار می گیرد و همچنین ویژگی های هر یک از آنها را در ادامه عنوان و شرح خواهیم داد. لازم به ذکر است که باید نوع مصالح استفاده شده و نوع آب و هوای منطقه با یکدیگر سازگاری داشته باشند، مثلاً استفاده از شیشه برای نمای ساختمان در استانی کویری مثل یزد مناسب نیست، زیرا آب و هوای این شهر با نمای شیشه ای متناسب نمی باشد.

  • نمای آجری
  • نمای سنگی
  • نمای چوبی
  • نمای سیمانی
  • نمای شیشه ای
  • نمای فلزی
  • نمای بتنی
  • نمای صخره ای
  • نمای سبز ساختمان
  • نمای کامپوزیت
  • نمای ترکیبی

در نظر داشته باشید نما شامل عناصری است که موجب مقاومت ساختمان در برابر باد و باران و موارد دیگر می شود، عناصر پوششی ساختمان نیز در برابر آب و هوا، گرما، صدا و نور را فراهم می کند. نوع نما مورد استفاده بستگی به شکل و اندازه ساختمان و منطقه جغرافیایی دارد.

بیشتر بخوانید: طراحی داخلی آپارتمان

نمای ساختمان

پروژه مسکونی شایگان

نکات مهم در طراحی و اجرای نمای ساختمان

معمولا تلاش می شود نمای ساختمان زیبا به نظر برسد و توجه افراد را جلب کند و از طرفی باید در برابر آب و هوا و شرایط آب و هوایی مقاوم باشد، نور ورودی به ساختمان را کنترل کند، نور طبیعی روز را در داخل ساختمان به حداکثر برساند و همچنین اتلاف گرما در زمستان و گرما در تابستان را به حداقل برساند و ورود صدا به داخل ساختمان را کاهش دهد. همچنین انتقال سر و صدا بین طبقات یا اتاق ها را کنترل کند.

ویژگی دیگری که نمای ساختمان باید دارا باشد، این است که توانایی تحمل وزن خود را داشته باشد، با سازه اصلی تناسب و سازگاری داشته باشد و در صورتی که توافق شده باشد، در برابر انفجار مقاوم باشد. باید توجه داشته باشید که نمای ساختمان نقش مهمی در کنترل آتش و نشر دود بین طبقات در صورت بروز آتش سوزی دارد. طراحی نما شامل مهندسی سازه، فیزیک ساختمان، جزئیات معماری، علم مواد، فناوری هوازدگی و مدیریت ساخت و ساز و موارد دیگر می باشد.

انواع متریال طراحی و اجرای نما

در ده سال اخیر طراحی و اجرای نما ساختمان بسیار پیشرفت داشته است. در دوره ای آجر به عنوان یکی از اجزای اصلی ساختمان مورد استفاده قرار می گرفت اما در حال حاضر به عنوان یک متریال جهت بروز خلاقیت و طرح ایده های جدید مورد استفاده قرار می گیرد. برای اجرای نما می توان از مواد مختلفی مانند آجر، فلز، سرامیک، چوب، سنگ، پلاستیک، کامپوزیت و موارد دیگر استفاده کرد  

نمای آجری ساختمان

نمای آجری یکی از مصالح و متریالی است که امروزه در بسیاری از ساختمان ها مورد استفاده قرار می گیرد. نماهای آجری عموماً نصب آسان و مقرون به صرفه ای دارند و همچنین در برابر آب و هوا مقاوم هستند. نمای آجری نیز در مقایسه با متربال به کار رفته در نما به حداقل تعمیر و نگهداری نیاز دارد.

نمای سنگی ساختمان

سنگ هزاران سال است که در صنعت ساختمان سازی مورد استفاده قرار گرفته است و از دیرباز به عنوان متریال بادوام و برتر با کیفیت هنری شناخته شده است. نمای سنگ یک انتخاب محبوب در ساخت و ساز مدرن است که راهی آسان برای ایجاد ظاهری منحصر به فرد برای یک ساختمان فراهم می کند. یکی از اصلی ترین ویژگی های نمای سنگ این است که سنگ ها به دلیل استحکامی که دارند معمولا از ساختمان ها در مقابل باران و سایر عناصر محافظت می کنند. نگهداری نمای سنگ نیز نسبت به سایر متریال آسان تر است.

با نماهای سنگی در صورت استفاده از سنگ مناسب، استهلاک ساختمان کمتر می شود و همچنین زیبایی منحصر به فردی دارد. در افکار عمومی از نماهای سنگی برای نماهای کلاسیک یا نئوکلاسیک استفاده می شود اما امروزه استفاده از نماهای سنگی در ساختمان های مدرن نیز مورد توجه قرار گرفته است.

اجرای نمای ساختمان

بیشتر بخوانید: انواع فروشگاه ها

نمای چوبی ساختمان

چوب اغلب به دلیل زیبایی و طبیعی بودن منحصر به فردش انتخاب می شود و یک متریال خاص مصرفی محسوب می شود. معمولاً از تخته های چوبی بلند و باریکی استفاده می شود که می تواند به صورت عمودی، افقی یا مورب نصب شود. متریال چوب به دلیل تنوع در طراحی و ظاهر طبیعی که دارد بسیار تزئینی می باشد. همچنین چوب به عنوان یک عایق عالی می تواند گرمای زیادی را حفظ کرده و نیاز به سیستم گرمایشی را در فصول سرد کاهش دهد.

نمای سیمانی

نمای سیمانی را می توان به روش های مختلفی اجرا کرد. روش های اجرای نمای سیمان شامل تگرگی، شسته، تیشه ای، تخته ماله، ماهوت می باشد. از مزایای نمای سیمانی به مقاومت بالا، امکان استفاده از آن در طرح های تلفیقی، مقرون به صرفه و اجرای آسان این نما اشاره کرد. نماهای سیمانی معمولاً بر روی پوسته بیرونی دیوارهای تمام شده ساختمان اجرا می شود.

نمای شیشه ای ساختمان

نمای شیشه ای ساختمان یکی از رایج ترین سیستم های نما در انواع ساختمان ها می باشد. به طور کلی نماهای شیشه ای از شیشه سکوریت ساخته می شوند که در برابر آب و هوا مقاوم بوده و نگهداری از آن آسان می باشد و می تواند سطوح بالایی از نیرو را تحمل کند. یکی از معایب اصلی نمای شیشه ای هزینه زیاد و نصب پیچیده آن است که اغلب نیاز به روش هایی جهت تثبیت و ایمن سازی آن دارد.

نمای کاذب نیز زیرگروه نماهای شیشه ای است که برای ساختمان های بزرگ و چند طبقه مزایای زیادی دارد. قاب و چهارچوب نمای کاذب به سازه ساختمان متصل می شود و وزن کف یا سقف بر روی آن تحمیل نمی شود. سیستم های نمای کاذب به شکل نمای غیر سازه ای می باشند و از یک قاب سبک وزن تشکیل شده اند که پنل های لعابدار یا مات به آن متصل می شوند.

نمای فلزی ساختمان

نمای فلزی یکی از پرکاربردترین متریال در ساخت ساختمان های تجاری و صنعتی می باشد. نمای فلزی معمولا از جنس فولاد، آلومینیوم و گاهی روی می باشد، از ویژگی نمای فلزی می توان به غیر قابل اشتعال بودن، قابلیت بازیافت، مقرون به صرفه بودن و نصب آسان آن اشاره کرد. روکش فلزی اغلب در محیط های صنعتی یافت می شود، اگرچه استفاده از آن در ساخت ساختمان های اداری مدرن در سال های اخیر محبوبیت بیشتری پیدا کرده است.

نمای بتنی ساختمان

نمای بتنی عمدتاً با پنل های پیش ساخته اجرا می شود و در واقع مانند نمای سنگی یکپارچه می شود. نماهای بتنی دارای مقاومت بالا، هزینه کم و ظاهری مناسب هستند که از نقاط قوت این نمای ساختمان می باشد.

نمای سبز ساختمان

از این نما در بسیاری از ساختمان های امروزی مورد استفاده قرار می گیرد. در نمای سبز از گیاهانی برای پوشش بیرونی ساختمان استفاده می شود که به طور کامل دیوارهای ساختمان را می پوشاند.

نمای ترکیبی ساختمان

در نماهای ترکیبی از چند متریال استفاده شده است که با ترکیب آن ها ظاهری زیبا به وجود می آید. نمای ترکیبی می تواند متشکل از آجر، سنگ، چوب یا سیمان باشد.

هزینه طراحی و اجرای نمای ساختمان

هزینه های طراحی و اجرای نمای ساختمان با توجه موقعیت جغرافیایی، کاربرد آن، اندازه، سبک مورد نظر، میزان جزئیات و بسیاری موارد دیگر تعیین می شود که با توجه به شرایط اقتصادی موجود، این هزینه ها رو به افزایش بوده است. جهت برآورد کلی هزینه های طراحی و اجرای نما ساختمان، قبل از شروع پروژه با کمک متخصصان این حوزه لیستی از هزینه ها و موارد مهم تهیه کنید تا متوجه شوید با بودجه ای که دارید، امکان پیاده سازی کدام نما، با چه کیفیتی را خواهید داشت.

کلام آخر

طراحی و اجرای نمای ساختمان را می توان در اشکال و روش های متنوعی اجرا کرد که جهت انتخاب هر یک از نماهای ساختمان باید شرایط جغرافیایی، نوع کاربری، بودجه و موارد بسیار دیگری را در نظر گرفت. در صورتی که در زمینه طراحی یا اجرای نما سوالی داشتید با ما در میان بگذارید.

شرکت مهندسین مشاور آژند پنام

شرکت مهندسین مشاور آژند پنام جهت ارائه کلیه خدمات فنی و‌مهندسی طراحی، نظارت و اجرا با به کارگیری مهندسین مجرب در کمترین زمان در خدمت شما می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فهرست محتوا